Валентин Каравълчев пред сайта Burgas.topnovini.bg: По феновете си пролича кой е отборът на Бургас

_R1W8528

Единият от собствениците на Нефтохимик Валентин Каравълчев в интервю за ТОП НОВИНИ БУРГАС разкри какво е чувството след победа в градското дерби. Предлагаме интервюто, без редакторска намеса:

Г-н Каравълчев, отшумя ли еуфорията от победата в бургаското дерби с Черноморец?

Все още ме боли гърлото от емоциите, които преживях в тази петъчна вечер. От тогава насам непрекъснато получавам поздравления от наши партньори и приятели. Общо взето никой не очакваше, че можем да бъдем на такова ниво и да покажем сърце.

А вие допускахте ли, че може да се случи нещо такова?

Аз и друг път съм казвал – не съм някакъв максималист с оглед на това, че започването на сезона мина през доста колизии. Къде ли не ни спрягаха, това влияеше на психиката на момчетата. Факт е, че много от тях не подписаха договор и в последния момент подписахме с други. Какво ли не се говореше за нас… как щели сме да продадем, че да вземем друг лиценз… В крайна сметка се получи това, което ние казахме, но не знаехме, колко момчета са успели да съхранят психиката си. Виждах част от тези проблеми и в мачовете с Литекс и с Любимец, но сега те надминаха моите очаквания, надминаха и себе си. Затова се радвам за тях. Явно са мъжки момчета и са успели да преодолеят всички негативи от предподготовката и от самата подготовка. Знаете, че нямахме възможност за една нормална подготовка преди сезона. Вечерта с огромно удоволствие се отпуснахме с момчетата, защото искам тази атмосфера, настроението, което го имаше в отбора, да се съхрани и в отношенията помежду им, за да има връзка между тях като екип – не само в работата, но и във веселбата.

Всички сочеха Черноморец като фаворит, кое е това, с което надделяхте в дербито?

Името. Просто момчетата застанаха зад името на отбора. Това име е достатъчно голяма легенда за хората в Бургас. И по привържениците си пролича кой е отборът на Бургас. Просто това няма какво да се коментира.

Премиите след тази победа ще са силно завишени, можете ли да разкриете как ще възнаградите отбора?

Действително ще има по-големи премии, но това си е вътрешна информация. Важно е момчетата първо да си взимат заплатите, после да си взимат премиите. Размерът на възнагражденията ще бъде извън обичайното, но никога не съм коментирал цифри. Името е това, което надъхва отбора, не ги надъхват премиите. Черноморец взимат къде-къде по-големи заплати от нашите момчета, но не всичко е пари в този живот.

Как стоят нещата с ЕМУ АД?

Ние сме водили преговори за обединяване на усилията в издръжката на отбора не само с ЕМУ АД, а и с други партньори и с други компании, които желаят да инвестират в нашия клуб, но до този момент няма реализация на продажба на акции. Така че тежестта стои изцяло върху нас. Надявам се, че скоро ще имаме и подписани рекламни договори, които да налеят допълнително пари в касата на отбора, защото се вижда, че ставаме все по-атрактивни за рекламодателите. Това беше и една от точките, които обсъждахме със спортно-техническото ръководство. Ако искаме да получим своята финансова стабилност и да привлечем рекламодатели, точно такива победи са факторът, който ще бъде от значение.

В момента другият собственик на клуба Николай Филипов е в Германия. Има ли нещо общо визитата му с Нефтохимик?

Да, общо взето част от пътуванията ни са свързани освен с обичайните ни ангажименти около бизнеса и със срещи с рекламодатели и наши партньори, с които работим в Германия, Испания, Португалия и Турция. Дори може би следващите възлови срещи ще говорим с някои наши партньори от Турция, които също мислят върху идеята да стъпят по-сериозно в България. В общи линии успяваме да предизвикаме чрез нашите контакти интерес сред чуждестранни инвеститори. От всички възможности, където сме предложили съучастие, една десета да се получи, би било чудесно.

И все пак – прехвърлили ли сте част от акциите на Нефтохимик на ЕМУ АД?

Вижте, когато част от акциите станат притежание на който и да е, ще има пресконференция и ще обявим открито пред феновете и обществото, че ние се съюзяваме в името на тази идея.

След победата в най-важния мач за вас – бургаското дерби, очаквате ли, че отборът ще продължи доброто си представяне и какво очаквате от мача със Славия?

Славия е традиционно труден отбор, но няма значение с кой отбор играе. Това е отбор с огромни традиции, с много добри футболисти. В момента имат млад треньор, който е жаден за победи и за доказване. Естествено, че ще ни бъде трудно. Аз разчитам на нашия треньор, който успя в последния мач да държи играта на отбора под контрол, направи много уместни смени и разчитам, че ще се поздравим с победа.