Вратарят на Нефтохимик U19 Петко Пацов: Отборът ни е силен и резултатите ни го показват

IMG_2844 (Small)Титулярният страж в отбора на Нефтохимик U19 Петко Пацов разказа пред клубния сайт за успехите си пред вратата и амбициите си за бъдеща кариера. Петко е роден на 16 май 1997 г., в Бургас. Тази година му предстои да завърши Професионална гимназия по туризъм.

Започва да се занимава с футбол на осем години, когато учителят му по физическо възпитание забелязва таланта му и го включва в ученическия отбор. На един от училищните турнири впечатлява и тогавашните треньори на „Черноморец“ – Бургас, които му предлагат да влезе в отбора. Решават да изпробват качествата му на вратар, изхождайки от факта, че по-големият му брат Янко Георгиев се справя успешно с тази позиция. Решението им се оказва правилно, тъй като Петко показва умения и потенциал пред вратата.

Младият футболист споделя, че вратарите, от които се вдъхновява и взима пример са бившият страж на Реал Мадрид Икер Касияс и собственият му брат, който в момента пази вратата на ОФК Поморие.

През лятото на 2015 г. Петко влиза в отбора на Нефтохимик U19, където постига значителни успехи и дава голям принос за развитието на тима. „Чувствам се отлично в Нефтохимик. Това е клубът, в който искам да се развивам. Отборът ни е силен, защото сме сплотени и треньорският ни колектив е много добър. Това се вижда и на терена, с резултатите ни“. – казва той.

От началото на първенството, със зелената фланелка той отбива множество атаки към своята врата и стопира сигурни възможности за гол. По време на срещата с отбора на Верея (Стара Загора), вратарят направи перфектно спасяване на дузпа. Гордее се с победите на отбора над Лудогорец и Славия – „Бяха доста трудни мачове, но победихме заслужено. Спазихме напълно тактическите указания, които получихме от треньорите и направихме перфектна игра. По-мощна офанзива към вратата имаше от Славия. Смятам, че Славия е по-стойностен отбор от Лудгорец, за нашата възраст, затова и тази победа ми е по-ценна.“ – споделя Петко. Той пази добри спомени и за успехите с бившия си отбор. Казва, че няма да забрави финала на Републиканското първенство за набор 1997 г., през 2012 г., когато надиграват най-добрите отбори на България, но лошият късмет на самия финал, срещу Левски, им попречва да заемат лидерската позиция.

Най-трудният момент за футболиста идва в началото на първенството, през изминалата година. Тогава той изиграва един слаб мач, който се отразява на играта му през целия полусезон. „Проблемът ми беше психологически, сякаш бях изпаднал в дупка. Тогава тренирах и с мъжкия отбор на Черноморец и може би напрежението ми дойде в повече. Направих доста слаб полусезон, но успях да се съвзема и с една добра подготовка, през пролетта показах високо ниво.“ – спомня си той.

Според него, най-голямото богатство, което едни вратар трябва да притежава, е спокойствието. „Вратарят трябва да взима правилни решения за части от секундата, за което е необходимо огромно самообладание. Ако се притесниш когато видиш, че атакуват врата ти, е сигурно, че ще направиш грешка.“ – казва Петко.

Той започва да тренира с представителния тим на Нефтохимик, месец след като идва в клуба, но поради невъзможност да съчетава тренировките си с училището временно прекъсва и тренира само с отбора си. „Останах с много добри впечатления от вратарите на мъжкия отбор Йордан Господинов и Петър Денчев. Много ми помагаха. Впечатлен съм и от професионализма на треньора им Тодор Попов.“ – споделя той.

На младия талант му предстоят важни решения, които ще очертаят развитието му в бъдеще. След като завърши гимназия иска да продължи образованието си в сферата на туризма, но и да започне професионална футболна кариера. „Надявам се да имам възможност да започна кариерата си от Нефтохимик, но ще съчетавам футбола с университета. Бургас е туристически град и това образование ще ми бъде полезно. А в бъдеще, ще се радвам ако получа шанс да се развивам в елитен чуждестранен клуб.“ – планува Петко.