Димчо Ненов: „Надявам се с играта ни, да върнем хората по трибуните“

Старши треньора на Нефтохимик Димчо Ненов говори пред клубния сайт, точно една седмица преди първия мач на отбора за сезон 2016/17. Какво да очакват зелените фенове, готов ли е отбора и каква е целта на Нефтохимик за следващата година? Ето какво отговори Димчо Ненов:

– Г-н Ненов, точно една седмица преди началото на първенството можем ли да кажем, че Нефтохимик е готов. Повече от 15 нови футболисти дойдоха през лятната подготовка, това си е един нов отбор?

Реално няма кой да ни пита дали сме готови, така че идния петък откриваме първенството. Ако кажем, че сме готови ще излъжа, защото изцяло беше подновен отбора. От миналата година остане само един футболист – Живко Хаджиев, който в момента е контузен. Няма как да сме в оптимално състояние. Надявам се новите момчета да разберат бързо какво е Нефтохимик, ясно е че ще им е нужно време, но няма как да имаме повече време за сработване, така че очакваме първия двубой. Според мен и нашите съперници са в същото положение като нас, естествено повечето отбори запазиха ядрото си. Ние взехме решение за тотално нов отбор, дано сме привлекли правилните хора.

-В този ред на мисли, доволен ли сте от селекцията, тя все още продължава? Също така изпълнихте ли първоначалния план за подготовка?

До голяма степен плана за подготовка беше изпълнен. Имахме перфектните условия за това, както когато тренираме на местна почва, така и на подготвителния лагер в Трявна. Именно на лагера в Трявна взехме решение да се разделим с няколко момчета и на тяхно място привлякохме нови, които според нас ще вдигнат нивото на отбора. За жалост в България това е обичайна практика, а именно на шест месеца да се подменя половината отбор. Все пак отново казвам, че с новите попълнения се надявам да вдигнем класата на отбора. Искахме още няколко футболисти от региона, но заради различни причини до трансфери не се стигна. Такъв човек съм, че предпочитам да работя предимно с хора от региона и се надявам в бъдеще повече момчета от бургаска област да защитават цветовете на Нефтохимик.

-Каква е реалната цел на отбора? Да, феновете искат възможно най-предно класиране, но какви са реалностите?

Хубаво е да имаме високи цели, но те трябва да са реални. Не е добре да се изхвърляме и в последствие да не изпълняваме поставените нереални цели. Когато започнахме подготовка казах, че няма как да поставим цел, преди да съберем правилните хора. След като направихме нужната селекция, започваме да градим отбор. Трудно ще е, тъй като някои от момчетата са закъснели с подготовката, но това са реалностите и ние се съобразяваме с тях. Все пак мисля, че с нужната мотивация и най вече единност на отбор, ръководство и фенове, смятам че можем да си изпълним целите.

-Точно една седмица преди мача с Локомотив ГО, можем ли да кажем, че няма с какво да се изненадат двата отбора? На лагера в Трявна Нефтохимик загуби с 0-2…

Във въпросния мач Локомотив ГО спечели заслужено. Силно се надявам подобен мач да не се повтори, защото в него ни липсваше агресия, скорост и умение да създадем голови положения. От този мач обаче мина доста време, а ние привлякохме доста нови хора и съм убеден, че в предстоящия сблъсък  ще изглеждаме по коренно различен начин, разбира се в положителна посока.

-Точно след две седмици ще бъде първия домакински мач на Нефтохимик. Съперника отново е новак – Дунав Русе. Може би сега е момента да подканим бургаския футболен фен да подкрепи отбора на стадион Лазур?

Принципно е така, но аз се надявам с играта ни на терена да накараме феновете да дойдат на стадион „Лазур“. Убеден съм, че Нефтохимик е отбора, който отново може да напълни стадиона. Мога да кажа, че се нуждаем от всеки един фен, но съм убеден, че ние сме хората, които с действията си трябва да ги върнем по трибуните. Няма как в началото да не искаме кредит на доверие, защото пак повтарям, че ние сме тотално нов отбор и подкрепата на верните фенове на Нефтохимик ще е жизнено важна за нас.