Манол Иванов: Нищо не е загубено, остават четири мача

Изминаха три месеца откакто Нефтохимик има изцяло ново ръководство, което реално встъпи в длъжност от месец след това. Поради запитвания на наши фенове какво се случва с клуба решихме да потърсим Изпълнителния директор на Нефтохимик Манол Иванов за блиц интервю пред клубния сайт.

 • Здравейте господин Иванов! В четвъртък Нефтохимик прекрати силната си победна серия срещу прекия конкурент за оставане във Втора лига с 4:0. Вашето мнение за мача в Трявна?
  – Като, че ли не гледах отбора на Нефтохимик, а друг отбор. Аз също като вас и момчетата в отбора бях разочарован, но мисля, че това е моментно състояние. Трябва да се отбележи, но не като оправдание и това, че момчета са на по 19,20,21 години и за първи път играят мъжки и то професионален футбол. Тези млади момчета постигнаха в последните четири мача повече точки от колкото за целия есенен полусезон и това им даде необходимо самочувствие, но това на моменти води до успокоение и смятам, че това успокоение им беше в повече.
  Бих искал да кажа на феновете, че нищо не е загубено с това поражение! В оставащите четири мача може да се случи всичко и тук е мястото на треньора и спортно-техническото ръководство да мобилизират отново момчетата да дадат всичко от себе си, както в предишните четири срещи.
  Нека не забравяме, че тези момчета бяха събрани в последния момент преди да старта на първенството. Терените на които тренирахме бяха в окаяно състояние, нямахме екипировка до последния ден и това се отрази и на резултатите ни в първите мачове. Тук не мога и да не благодаря на тогавашния треньор Диян Дончев, който селектира тези момчета. В същото време искам да изкажа и своите огромни благодарности към сегашния старши треньор Людмил Киров, който успя да вдъхне кураж и да накара момчетата да вярват, че могат да победят всеки един отбор в групата.
 • Има ли Нефтохимик план за развитие и за какъв период е той?
  – Това е второто интервю, което давам, първото беше на 29 януари, когато все още бях само пълномощник на г-жа Златкова и тогава казах, че съм кризисен мениджър и идвам да помогна на клуба да се стабилизира, като подчертах, че съм тук за шест месеца и казах, че ще работя по няколко точки. Първо да се сглоби отбор, който да участва във Втора лига и да се бори евентуално за оцеляване. Второ да започнат да се погасяват стари задължения, защото финансовото състояние на клуба беше изключително тежно, а сега бих казал, че не е тежко, но не е и добро. За два месеца няма как да се оправят нещата и затова плана за развитие, който обсъдихме с госпожа Златкова беше разделен на две части. Първата част беше шестмесечен период, до завършване на първенството. Клубът да вземе лиценз, да започне първенството и да се погасяват стари задължения, за да завърши първенството успешно. Доста неща се оправиха, но има и такива, които още не са.
  Едно от нещата, които не могат да ме примирят е договора за стадион „Лазур“ (Ефбет Арена). Този договор между клуба и собствениците на стадиона е изключителна тежест за Нефтохимик, дори клуба да беше във добро финансово състояние. През новото първенство трябва да се водят и преговори за нови условия със собствениците на стадиона.
  Знам, че този стадион е емблема на Нефтохимик и на него са постигнати исторически успехи, но днес излиза твърде скъпо и изключително тежко откъм финансова гледна точка.
 • Накрая на първенството ще направим цялостна оценка за представянето на екипа и ще решим дали ще остана и ще изложа пред вас по подробен план за развитие.
 • Възможно ли е задържането на повечето футболисти независимо от това дали отборът ще се спаси или ще изпадне?
  – Абсолютно на всички момчета договорите са до 1ви юни тази година, ако футболистите желаят да останат и да продължат кариерата си в този славен клуб, то ние сме готови за преговори. Това ще бъде тяхната оценка и към нас като ръководството. Всеки един футболист се стреми да играе на по-високо ниво и да гони високи цели. В нашия случай целта е оставане в групата, ако останем ще преговаряме с всички. С мое съдействие бяха доведени Лолала и Уилсон Фелипе, а Брахими дойде от Царско село. Това са футболисти, които са дошли с желание, но след изтичане на договорите им могат да подпишат с когото отбор пожелаят. Ще се опитаме да ги задържим, но всичко зависи дали ще останем и във Втора лига.
 • Какво е състоянието на клуба към днешна дата?
  – Не бих искал да влизам в сериозни детайли, защото всеки човек би прочел и тълкувал написаното по различен начин. Към януари до началото на февруари нещата бих казал, че бяха изключително лоши, направо трагични, но сега мога да кажа, че са само лоши, една степен по-добри, но не са добри. Не са добри от гледна точка на старите задължения, които има клуба и те разбира се бяха разсрочени и част от тях погасени, но са доста сериозни.
  От юни месец нататък сериозно трябва да се мисли за погасяването им, независимо в коя група се намира Нефтохимик задълженията си остават и трябва да се погасяват. Имам някакви виждания, но това ще стане на по-късен етап след разговор с г-жа Златкова.

 • В навечерието на Великденските празници какво бихте искали да пожелаете на треньорския щаб, футболистите и феновете на отбора?
  – С едно изречение бих искал да завърша „Нека светлината на Христовото Възкресение да озари вашите сърца и безкрайната му любов да благослови живота и домовете ви!“

Извън интервюто бих искал да добавя един призив към всички, които обичат Нефтохимик! В оставащите четири срещи до края на първенството от които две домакински, заповядайте на стадиона и подкрепете Нефтохимик! Клубът е ваш и съществува заради вас, нужна ни е подкрепата!