Местният парламент се обяви „за“ справедливото субсидиране на спортните клубове

IMG_8723 (Small)Новата Наредба за финансово подпомагане на бургаските спортни клубове бе приета с 33 гласа „за“ и 5 „против“, по време на днешното заседание на Общинския съвет. Тя ще гарантира справедливото субсидиране на клубовете, разпределяйки 70 % от бюджета за спорт между клубовете за колективни спортове и 30% между клубовете за индивидуални. Съветниците не одобриха предложението на Румен Ангелов средствата да се разпределят по равно.

Общата декларация, подписана от 20 клуба за отборни спортове и изготвена по инициатива на Нефтохимик, бе прочетена пред IMG_8741 (Small)местния парламент от Петко Янков от БК „Делфин“. Той добави, че за развитието на спорта е необходима промяна в съществуващото статукво.

„В бюджет 2015 година са заложени 228 940 лв. за индивидуални спортове, а в бюджет 2016 г. 300 000 лв. – с 31 % повече. Целта на тази наредба беше да вкараме спортните клубове в правила и критерии. Разработи се методика, алгоритъм за изчисляване на точките на клубовете, които са били извън наредба. През 2015 г. IMG_8753 (Small)нямаше клуб който да изпадне в тежка финансова несъстоятелност, клубовете станаха с 14 повече през годината. Същото важи и за колективните спортове, които успяха да стабилизират структурите си. Ако се получи дисбаланс винаги сме готови да реагираме и имаме заделени средства за това.“ – каза председателят на Комисията по спорт и младежки дейности Калчо Белов.

Дебатите по Докладната за приемане на Наредбата продължиха близо 3 часа. В залата присъстваха представители на десетки спортни клубове, а заради високата обществена значимост на темата, бяха допуснати и телевизионни камери.