„Нефтохимик” се обяви против предложените поправки в Закона за хазарта

В отворено писмо Съветът на директорите на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962” изрази своята обща позиция относно предложените промени в Закона за хазарта, с които се цели въвеждането на ограничения в осъществяването на хазартен бизнес в закрити помещения. В писмото ръководителите на клуба се обявяват „против” предложението, изразявайки опасения, че промените ще се окажат пагубни за дейността на игралните зали. Това от своя страна неминуемо би довело до спиране на приходите за клуба, произтичащи от договор с основния му спонсор – букмейкърската компания „efbet”. Ето пълния текст:

 

Ръководството на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962” желае да изрази своята позиция във връзка със Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, № 054-01-50, внесен в Народното събрание на 04.06.2020г. от Валери Симеонов.

В законопроекта се предлага създаване на ал.4 в чл.4, с която се предлагат ограничения в осъществяването на хазартен бизнес в закрити помещения, но де факто  би довела до затварянето на почти всички игрални зали и до прекратяването на тяхната дейност. Широко известен е фактът, че организаторите на хазартни игри са основни рекламодатели и спонсори на българските спортни клубове, както и конкретно на нашия клуб, който има сключен дългосрочен контракт с беттинг компания.

Въз основа на този договор се осигуряват средства, които са заложени в бюджета за издръжка и са от съществено значение за „Нефтохимик”. Без тях функционирането на клуба и постигането на добри спортни резултати са сериозно застрашени. Евентуалното приемане на тази поправка в закона неминуемо ще доведе до спиране на приходите за клуба от основния спонсор, което ще постави под въпросителна цялостната му издръжка, ще доведе до редуциране на бюджета, и  ще постави под сериозен въпрос нашето бъдеще. В случай, че този законопроект бъде приет, ние ще бъдем поставени пред сериозни финансови затруднения, град Бургас пред възможността да бъде лишен от професионален футбол, а функционирането на школата с около 250 деца  пред  възможността да компрометира своето качество на работа.

Искрено вярваме, че тази поправка ще бъде преразгледана и няма да се наложи да изпадаме в ситуация, при която да обсъждаме своето съществуване в следствие на липса на постъпления от нашите спонсори. Надяваме се, че компаниите от тази сфера ще продължат да помагат на българският спорт и в частност футбола, тъй като финансирането на повечето клубове е трудно и изисква големия усилия от всички, които работим за успехите на футбола в България.

 

С уважение,

Ръководството на ПФК „Нефтохимик Бургас 1962”