Нефтохимик ще разполага с модерна база за тренировки и официални срещи

IMG_4834 (Small)Децата и юношите на „Нефтохимик“ ще тренират в модерни условия и ще играят домакинските си срещи в Бургас. Това стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет, на което бе гласувано решение за поемане на общински дълг за изграждане на спортен център в ж.к. „Славейков“. Съветниците приеха докладната записка на кмета Димитър Николов с 44 гласа „за“, 1 „против“ и 1 „въздържал се“.

В подкрепа на проекта се обяви административният директор на „Нефтохимик „Николай Тодоров, който изложи мотивите си пред местния парламент: „С изграждането на това футболно игрище ние ще направим така, че детско-юношеският футбол в Бургас да достигне нивото, на което беше преди 10-15 години. Ще направим така, че нашите футболисти когато станат на възраст 15-16 години, няма да излизат от град Бургас, а ще остават и ще тренират тук. Със създаването на това съоръжение децата на ПФК „Нефтохимик“ ще играят мачовете си в IMG_4830 (Small)Бургас, защото нашата елитна формация до 19 години сега играе своите домакински мачове в град Българово. Колко съученици, колко родители видяха успехите на тези деца? Резултатите се разбират само чрез медиите. Те победиха Лудогорец (Разград) и Славия – отбори, които са първенци в класирането. Кой разбра, че имаме такива успехи? Нашите подготвителни групи тренират и учат футбол в калта в Долно Езерово и във Ветрен. А ние искаме от тях да станат конкурентни да другите клубове. С изграждането на това съоръжение ние ще дадем основа за една по-сериозна програма за развитието на футбола в Бургас „ – каза той. Изказването на Тодоров получи бурни овации от общинските съветници.

„Всички параметри по бъдещето изграждане на спортната инфраструктура на този спортен комплекс са съобразени със Закона за устройство на територията, с изискванията на световните федерации, с изискванията на бургаските спортни клубове. Ние сме дебатирали в детайли техническите параметри на плувния басейн с отборите на град Бургас, както и параметрите на тренировъчното игрище с футболен клуб IMG_4817 (Small)„Нефтохимик“.“ – коментира кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Председателят на Комисията по спорт и младежки дейности Калчо Белов също изложи положителното си становище относно необходимостта от изграждане на спортния център „Това съоръжение, което ще се изгради сега, ще остане за поколения. Няколко спортни поколения ще се развиват в него.“ – каза той.

Проектът предвижда изграждане на футболен терен за нуждите на „Нефтохимик“ с трибуни за 1200 зрители, както и закрит олимпийски басейн, подходящ за национални и международни състезания, СПА център, зона за тенис и обслужващи сгради.

Необходимите средства за реализирането му са 13 млн. лв, от които 11, 7 млн ще бъдат осигурени от „Регионален фонд за градско развитие“ и „Сосиете Женерал Експресбанк“, а останалите от общинския бюджет.