Официална позиция, относно ощетяване на ФК Нефтохимик

Изявление от Футболен Клуб Нефтохимик Бургас 1962

Относно: Два проблема, ощетяващи ФК Нефтохимик през сезон 2022/2023

През сезон 2022/2023 отборите на Футболен клуб Нефтохимик участваха в първенствата на БФС, спазвайки всички правилници и наредби за провеждане им. Затова след края на сезона бяхме изключително изненадани да научим от ръководството на Областния съвет на БФС в лицето на председателя г-н Димитър Костов, че въпреки класирането на отборите ни Юноши младша възраст и Деца А, което им отрежда право на участие в квалификации за елитни групи, те няма да бъдат допуснати до баражите.

Детският отбор на Нефтохимик U15 завърши сезона на позиция в крайното класиране, която му отрежда право на участие в баражи за елитна група, предвид факта, че по-предните в класирането отказват своето право, но за наша изненада се оказа, че не Нефтохимик, а Черноморец, завършил две позиции по-надолу в класирането, ще бъде поканен за участие в тези баражи.
Обяснението от ОС на БФС Бургас е, че съществува устна договорка за неписано правило, което Нефтохимик е нарушил в една от срещите си през сезона. Клубът ни не е бил уведомен по никакъв начин за подобна договорка!

Втория проблем, също не по-малък и идва след отнетото Първо място в крайното класиране и шампионската титла на отбора U17 след края на редовния сезон. Обяснението бе, че техническа грешка на официалния сайт на ОС на БФС от третия кръг е довела до некоректно официално водене на класирането по време на цялото първенство. При изиграни всички срещи, класирането беше променено в ущърб на Нефтохимик, след като нашият отбор проведе последните си мачове със спокойствието на сигурен шампион със солидна преднина, но няколко дни след приключване на редовния сезон класирането бе променено.

Във футболната школа на Нефтохимик се обучават над 200 деца и юноши. Екипът ни от лицензирани треньори развива не само спортните умения на младите футболисти, но възпитава личности в духа на спортсменството, честното съревнование и високия морал на терена и извън него.

ФК Нефтохимик заявява, че независимо какви са причините да бъде ощетен, клубът ще търси справедливостта в името на честната игра и усилията, положени от всички футболисти и треньори.

Клубът ни вече е предприел необходимите официални действия и очаква решения в полза на футбола.

С уважение,
Управителен съвет на ФК Нефтохимик Бургас 1962