Пламен Михов: Нефтохимик е еталон в подготовката на млади футболисти


На турнира в Драгалевци, организиран от БФС и фирма Щрабаг, присъства шефът на Направление Детско – юношески футбол в БФС Пламен Михов. Той проследи всички двубои, а в края, заедно със своя колега Павел Панов, наградиха участниците и победителите. Бившият шеф в школата на Нефтохимик и футболист на отбора Пламен Михов, се съгласи да отговори на няколко въпроса пред официалния сайт на Нефтохимик, веднага след завършването на турнира в столицата.

-Господин Михов, това е първият футболен турнир за годината. Как оценявате представянето на отборите в него?
-Много приятно съм изненадан от качеството на футбола, който демонстрираха участниците. Децата показаха завидни умения за своята възраст. Трябва да отчета и това, че в турнира взеха участие много силни отбори. Тук бе Славия, който е водач в София, ДИТ – също отбор сред първите, ЦСКА. Не пропускам в никакъв случай Нефтохимик, отборът, който спечели заслужено турнира и който е еталон в подготовката на млади футболисти. Радостен съм, че в този процес дълги години участвах и аз.

-Вие имате наблюдения върху развитието на Детско юношеския футбол, както в страната, така и конкретно в Нефтохимик. Какво е нивото според вас в момента?
-Смятам, че през последната година ние възвърнахме част от позициите, които имахме преди време. Националните формации до 17 и 19 години постигнаха много сериозни успехи, като се класираха в елитния кръг на европейските квалификации. Младежите до 21 години също показаха израстване. Все повече детски и юношески отбори на елитни български клубове започват да участват в международни турнири. Това е позитивно, т. като в такива изяви, всеки може обективно да прецени докъде е стигнал.
Що се отнася до Нефтохимик, следя отблизо развитието на младите футболисти в отборите от различните възрасти. Самия факт, че при младежите и в националните юношеските формации има немалко футболисти на отбора, е критерий за добрата работа в ДЮШ на клуба. В първия отбор, който е и лидер в класирането, играят 7-8 футболисти, които са продукт на школата. Това е показател за работата в академията на Нефтохимик.

-Разбрахме, че отборът на Нефтохимик – деца родени през 2001 година ще участва на турнир в Германия. Бихте ли казали нещо повече за това.
-Да, БФС поддържа отлични отношения с Германския футболен съюз. Редица наши отбори участват в турнири, организирани в Германия. Немски тимове ни връщат визитите и се подготвят в наши условия. Тези връзки са от години и се развиват във възходяща посока. Разговарях с домакините, които организират турнира в Хановер, област Ниедерзаксен, които поканиха отбора на Нефтохимик за участие.
Самият турнир се провежда през месец април. В него участват много отбори, които играят по определена схема. Всичко преминава в рамките на три дни, като се играят по няколко срещи на ден. Конкуренцията е много сериозна. Участват отбори като Хановер, Волфсбург, Дуисбург, Оснабрюк и много други тимове от областта. За да участваш в такъв турнир трябва да си сериозно подготвен, както физически, така и тактически. Естествено присъстват много футболни специалисти, които наблюдават изявите на играчите под лупа още от тази възраст. Най хубавото е, че много талантливи деца си дават среща на тези форуми, а сред тях са и все повече български отбори.