Помощник-треньорът на Нефтохимик Димчо Ненов: Искам с нашите действия да върнем вярата на феновете в отбора

IMG_3460 (Small)Новият помощник-треньор на Нефтохимик Димчо Ненов разказа пред клубния сайт за работата си в отбора на „зелените“ и за целите пред клуба. Димчо Ненов е роден на 19 май 1967 г., в Бургас, където завършва спортното училище. Юноша е на Нефтохимик, след което преминава и в мъжкия отбор. Играл е и за отборите на Несебър и Поморие. Треньорската му кариера започва в школата на Нефтохимик, където постига забележителни резултати – юношеският отбор на Нефтохимик става шампион на България. През 2013 г. до април 2014 г. е старши-треньор на „шейховете“. Тренирал е отборите на Сливен, Хасково и Добрич.

На 29 септември 2015 г. Ненов се завърна в треньорския щаб на Нефтохимик като помощник треньор. Ето какво сподели той:

 • Разкажете ми за Нефтохимик от 2013 г. когато сте бил старши-треньор. Какво беше тогава състоянието на клуба и на отбора?

 

  • Това беше един период от работата ми, в който ми беше най-лесно като старши-треньор, с оглед на потенциала на момчетата, които бяха в отбора. Повечето бяха от местната школа плюс няколко момчета, които доста добре се адаптираха. Въпреки, че сглобихме отбора през лятото на 2013 г. постепенно постигнахме добри резултати. Този отбор успя да се класира за „А“ група, след като аз вече не бях треньор. Това е благодарение на хората, които работиха в клуба – треньорския щаб, футболистите и феновете, които помагаха. Всички бяхме едно цяло и това е едно от важните неща за развитието на Нефтохимик. Един от най-големите проблеми е липсата на база. Със сигурност Нефтохимик трябва да играе на стадион „Лазур“, защото това е неговият дом, но в крайна сметка трябва да има някаква база, която да могат да ползват и мъжкия отбор и юношите и цялата школа, защото без база е много трудно. В момента, мога да кажа, че нещата са наред.С помощта на финансовите благодетели на отбора, организационно всичко е точно, но една от най-важните цели на Нефтохимик би трябвало да бъде да се изгради нормална база.
 • Сега отново сте треньор на „шейховете“. Споделихте, че веднага сте приел поканата да влезете в треньорския щаб. Развълнувахте ли се когато получихте тази покана?

 

  • Да. Всички знаят моето отношение към Нефтохимик. С радост приех да бъда част от щаба, защото по един или друг начин, винаги съм бил свързан с отбора и винаги когато е трябвало, съм бил насреща. Надявам се с общите усилия на ръководството, треньорите, футболистите и феновете да могат да вървят нещата. В момента има трудности, но съм сигурен, че и двамата треньори преди това, и хората които са работили за Нефтохимик, са давали всичко от себе, за да върви отбора напред.
 • На пресконференцията по повод назначенията ви, и Вие и старши-треньорът Диян Петков, заявихте, че от тук нататък футболистите трябва да докажат, че заслужават да бъдат част от този отбор. Виждате ли повече старание в тях по време на тренировките?

 

  • Да, виждам. Вече втора седмица работим с тях. Момчетата се стараят доста, но има много неща, които трябва да подобряваме. Те трябва да знаят, че защитават името на Нефтохимик и собственото си име и на всяка една тренировка, на всеки един мач, да се опитват да израстват и да помагат на отбора да израства.
 • Още в началото набелязахте някои конкретни мерки за заздравяването на отбора, една от които е тренировки с футболисти от елитната юношеска школа на клуба. Започнахте ли вече да работите в тази насока?

 

  • В момента тренират няколко момчета, трябва ни по-голямо наблюдение над тях. Нефтохимик винаги се е свързвал с развитието на силна школа, която да дава кадри за мъжкия отбор. Момчетата, които в момента защитават цветовете дават всичко от себе си, сигурен съм в това и го виждам и на тренировките.
 • Как се интегрират те в мъжкия отбор?

 

  • Има момчета с потенциал, които, ако показват развитие, със сигурност ще успеят. И аз, и Диян Петков сме отворени за работа с млади футболисти. Той го показа и когато беше треньор на Поморие и работеше със 16-17 годишни момчета в „Б“ група. От тях зависи да показват старание и нужните качества. Така ще могат да получат шанс за развитие.
 • Вие имате богат опит с юношеския футбол. Отборът на Нефтохимик е станал шампион на България под Вашето ръководство. Какво мислите за детско-юношеската школа на клуба?

 

  • Последните години след като напуснах Нефтохимик не съм работил в Бургас и нямам голям поглед, но следя и достатъчно се интересувам. Има момчета, които имат нужните качества. Треньорите са амбициозни хора и знам, че искат да работят професионално, но е важно да имат нужните условия като база и от там нататък съм сигурен, че ще постигат още по-големи успехи. Това е големият проблем. Не може да тренират на малки игрища, а да играят на голям терен. Това е едно от нещата, върху които трябва да работим за развитието на клуба.
 • Какъв е коментарът ви за мача от X кръг на „Б“ група, срещу Созопол?

 

  • Ситуацията преди мача беше сложна – треньорски рокади и напрежение. Нещата няма как да се променят с магическа пръчка и няма как да станат от първия мач. Като старание имаше някакъв заряд, стараха се момчета. Ясно е за всички, че това не е играта на Нефтохимик. Трябва да подобряваме доста компоненти и се надявам от тук нататък всичко да е наред и да подобряваме качеството на играта. Надявам се да съумеем да върнем по трибуните хората, които обичат Нефтохимик. Това е най-важното.
 • Предстои много важна среща на 17 октомври, срещу Поморие. Какви са очакванията Ви?

 

  • Няма маловажни мачове за Нефтохимик. Всеки предстоящ е най-важен. Добре познавам отбора на Поморие, съставен от бургаски момчета – кадри на школите на Нефтохимик и Черноморец. Доста добри резултати постигат. Макар, че нямат толкова изявени футболисти са доста силен колектив и с това печелят. Труден мач ни очаква, дори с оглед на изкуствената настилка на стадиона в Поморие, но както казах, за нас няма маловажен мач и за всеки мач трябва да даваме максимума от себе си, да трупаме точков актив и да подобряваме нещата в игрови план.
 • Очаквате ли силна зелена агитка на стадион Поморие?

 

 • Аз не искам да каня феновете, искам ние с нашите действия, да им възвърнем вярата в отбора. Дано с нашето представяне да им дадем увереност в клуба и в отбора.