Международна обмяна на опит в Нефтохимик

Ръководителят на детско-юношеската академия на Нефтохимик Николай Кръстев, както и главния методист Мариян Нунев се завърнаха от Италия, където бяха посрещнати и обмениха опит с колегите си от Футболен клуб „Реджина“.

Как премина и доколко ползотворен беше престоят ви във футболната школа на Реджина?

Престоят ни в Академията на Реджина беше изключително полезен за нашия клуб.Като една от главните причини за пътуването ни до Италия е да създадем директна връзка с Джузепе Герия, който е директор на школата на Реджина. Той е назначен преди три месеца на работа в клуба и е човек с изключително богат опит в работата с младите таланти на италианския футбол. Ръководил с изключителен успех школите на Ювентус и Пескара, дали топ футболисти като -Верати, Инсиние, Имобиле, Торейра, Политано и много други. Прибирайки се да работи в своя роден град, той несъмнено ще подобри още повече Академията на Реджина.Така, че ние бяхме изключително щастливи да поговорим с него за всичко, касаещо развитието на талантите.
Структурата на школата, методите на работа, както и това, което той ще промени в Академията за да бъде по-успешна в изграждането на бъдещи професионални футболисти.
Надявам се, че поканата, която ни отправи догодина за да видим повече от неговата работа ще можем да покажем и наши момчета готови да играят на Апенинския полуостров
, сподели Николай Кръстев.

Приложими ли са методите на работа с млади футболисти в една от най-развитите футболни държави в нашата футболна действителност?

Сред презентираните концепция, периодизация и принципи на обучение ние виждаме много сходни методи с методиката която прилагане в школата на Нефтохимик, което за нас е радващо. На първо място стои индивидуалното развитие на всеки един състезател. Вземането на правилни решения под натиск, интензитет при прилагането им и игрова интелигентност са критерии за потенциално развитие на състезателите. Както при нас така и при тях, липсват добри флангови състезатели които на скорост да преодоляват противници и да финализират. В този ред на мисли е нужно обучение което да не ограничава атакуващите състезатели да преодоляват, напротив, обучението трябва да провокира точно това.
Тактическото отборно обучение в Реджина започна тепърва в U16. Преди това се набляга на индивидуална и групова тактика, коментира Мариян Нунев.

Бихме искали да благодарим на ръководството на нашия клуб, че инвестира в тази обмяна на опит и ние ще се постараем да пренесем и приложим наученото и към нашите колеги, завършиха двамата специалисти.

Тимът на Реджина се състезава във второто ниво на италианския футбол с треньор легендарния Филипо Индзаги. В отбора в момента се състезава българския национал Андрей Гълъбинов.