Нефтохимик трябва да има най-силната школа! Догодина искаме да играем в U17 елитна група.

Една седмица преди старта на подготовката за децата от ДЮШ на  ФК Нефтохимик Бургас, новия директор на ДЮШ Костадин Джамбазов даде интервю за официалния сайт.

Г-н Джамбазов, поемате управлението на ДЮШ . Какви е първото нещо, което ще направите?

Да така е! Както знаете, вече заемам и позицията директор на ДЮШ. Това е част от оздравителните мерки, които се налага да въведем в клуба. За мое съжаления, първото нещо което ми се наложи да направя е, да редуцирам треньорския състав в ДЮШ. Сега ще работим с 4ма треньора, като аз ще бъда помощник –треньорът на всеки един от тях.

Казахте, че ще сте помощник-треньорът в ДЮШ.

Да, ще организирам и помагам в учебно –тренировъчния процес на всеки един треньор. Имам идеи и виждания, как школата да стане по-продуктивна и да постига високите цели, които ще си поставим от новото първенство.

С кои треньори ще работите във вашия екип?

Tреньорите  са Иван Дончев за юноши младша възраст, Милен Христов за деца родени 2001/2000 години, Йоско Йосков за юноши старша възраст, както и най-малките деца родени през 2007, 2006, 2005  и Динко Господинов за деца родени 2004,2003-2002 години.

Не са ли малко?

Изглеждат малко наистина. Но както казах, прилагаме оздравителна програма и на този етап това е оптималния вариант. А и аз също ще съм част от процеса.

Какво ще се промени?

Най-вече ще изискам да се промени подхода към учебно-тренировъчния процес и изискванията към треньорите за подготовка на децата. Всеки от тях ще има поставена задача да изведе своя отбор до първото място в своята възрастова група. Ще бъде осигурено помещение, в което треньорите да правят т.н. сухи тренировки и разбори след изиграните мачове. Нещо много важно, което бе пропускано в миналото е да има обратна връзка и към родителите на децата, за да знаят какво се случва с развитието им. Ще се работи по план график, като всяка тренировка ще бъде предварително планирана към развитието на конкретни качества на младите футболисти. Подходът на всеки един от тях по време на мачовете също ще искам да се промени. Един треньор трябва да умее да води отбора си, без да се налага да крещи и да обижда децата, за това за  което те не са били научени по време на тренировките.  Те се учат всеки ден и към тях трябва да се подхожда правилно.

Също така ще добавя, че за най-малките ще осигурим възможност да провеждат тренировки след 17.00ч, което миналата година пречеше много. Така ще имаме и възможността да привлечем повече деца и да попълним групите.

Споменахте високите цели. Първото място ли ще е най-важния критерий за добре свършена работа на треньорите?

Аз като активен футболист винаги съм се целил в най-доброто представяне по време на тренировки, мачове и разбира се съм гонил победата .  Първото място е цел, към която трябва да се стреми всеки спортист. За това той трябва да полага толкова много труд по време на тренировките. Когато не успее той се понякога той се разочарова и кариерата му тръгва надолу. Именно това се вижда и при малките деца и ние трябва да се борим, да ги заинтригуваме въпреки неуспехите и да запазим тяхното развитие.

Например деца от един набор , който вече няколко поредни години няма спечелена титла, определено ще се чувстват разколебани в желанието си да продължат с футбола. В такива моменти трябва да се търсят промени и да се извлекат поуки от миналото.

За юноши младша възраст първото място означава възможност да се класират за Елитната U17  групи?

Да, така е. В предния си период като директор на ДЮШ на ФК Нефтохимик Бургас 1962 ,  младшата възраст имаха възможността да играят бараж за класиране в елитните групи. Загубихме от Верея с 1-0, но момчетата играха силно. Част от момчетата от този набор записаха и мачове в А група, което е личен връх за тях и мечта за много други.

За това следващото първенство пред Иван Дончев ще стои за цел да класира отбора си  на първо място и да играе в елитната U17 групa.

Но това важи и за останалите треньори – първото място!

Липсата на големи терени бяха един от основните проблеми пред ДЮШ през изминалите години. Как ще се справяте с този проблем.

За съжаление е така. Много труд се положи от ръководителите на клуба и ДЮШ в частност да се осигурят големи терени за тренировки. Терените във Ветрен и Долно Езерово бяха единствените, които бяха осигурени. Тук е мястото да кажа, че тази възможност не бе използвана на 100% от треньорите през изминалата година.

Сега водим разговори за възможността да се използват отново тези терени, както и един терен в града. Уверявам децата и техните родители, че правим всичко възможно да осигурим тези терени.

Кога започва подготовката за новия сезон?

Подготовката ще започне на 21.07 от 09.00 ч на терените на спортен център Изгрев

Благодаря ви!

Благодаря и аз. Децата на Нефтохимик са нашето бъдеще и ще направим всичко възможно те да получат най-доброто обучение и условия за развитие в региона!